Dış gebelik, döllenmiş bir yumurta yolculuğu sırasında daha fazla gelişmesi için uygun olmayan bir yere yuva yaptığında meydana gelir.
Herhangi bir hamilelik testinin sonucu pozitif olabilir, ancak dış gebelik normal bir şekilde devam edemez.
Çoğu durumda, yumurtanın fallop tüpündeki hareketini yavaşlatan veya engelleyen koşullar dış gebeliğe neden olur. Bunun nedeni aşağıdakiler olabilir:
Dış gebeliğin tarihteki ilk vaka MS 963 yılında zamanın Arap alimi Albucasis (Eb’ul Kasım el Zehravi) tarafından kaydedilmiştir. 1731 yılında ise Gifford ayrıntılı olarak ektopik gebelik(Dış gebelik) kavramını açıklamıştır.
Bu tedavi yönteminde doktorunuz sizing bu ilacı enjekte eder ve kullanım için hastanede kalmanız gerekebilir. Ayrıca ilacın etkili olup olmadığını belirlemek için düzenli kan testlerine ihtiyaç duyulur ve sıkı takibe alınmalısınız. Eğer ilaç tedavisi başarılı olursa, cerrahi müdahaleye gerek kalmaz.
Semptomu olan kadınlarda bulgular tipik olarak son normal adet döneminden altı ila sekiz hafta sonra ortaya çıkar. Bu süre ektopik daha fazla bilgi gebeliğin yerleşim yerine göre değişebilir.
Chlamydia trachomatis, fallop tüplerinin tıkanmasına veya tıkanmasına neden olan çAlright yaygın bir enfeksiyondur. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar da döllenmiş yumurtanın taşınmasının bozulmasıyla doğrudan ilişkilidir.
Dış gebelik sıklıkla tüplerin normal anatomik yapısının bozulmasına bağlı olarak olur. Son yıllarda dış gebelik sayısında artış vardır. Bunların başlıca sebepleri ise ;
Dış gebelik nadir durumlarda kendiliğinden sonlanabilmektedir. Erken teşhislerde medikal ilaç tedavisi ile sonlandırılmakta bazen de cerrahi işlem gerekebilmektedir.
Embriyo belli bir boyuta geldiğinde ise tüpte yırtılma, patlamaya neden olur ve iç kanama meydana gelir. Yani dış gebelik tıbbi advertisementıyla ektopik gebelik embriyonun rahim dışı herhangi bir yere tutunması ve orada gelişmesi olarak tanımlanabilir.
Yorgunluk ve halsizlik: Hamilelikte olduğu gibi dış gebelikte de hormonal değişiklikler meydana gelir ve bu da yorgunluğa neden olabilir.
Bu nedenle adet olmasına karşın şiddetli kasık ağrısıyla hastanelerin acil servislerine başvuran hastalarda dış gebelik şüphesini ortadan kaldırmak için mutlaka bhcg testinin yapılması gerektiğinin altını çizerler.
Bir idrar testi: Bu test ya bir test şeridine ya da bir bardağa idrar yapmayı ve ardından bir test şeridini idrar örneğine batırmayı içerir.
Dış gebelik yaşayan bir kadında tekrar dış gebelik olma riski diğer kadınlara göre yüksektir. Ama bu oran %ten’dur, yani dış gebelik sonrası kadınların %ninety’ı gebe kalacaktır ve çocuklarını sağlıklı bir şekilde kucaklarına alacaklardır.